Çocuğum ( ve Biz) Okula Başlarken..

Yeni bir eğitim ve öğretim yılı daha başladı. Bazı çocuklar tatilden dönerken bazı çocuklar okula yeni
başlıyor. Yeni başlayan çocuklar için herşey çok yenive uyum süreci gerektiriyor. Okul öncesi dönemde çocukların çoğunluğu ”ilk ayrılma duygusu” ile karşı karşıya kalır. Ailenin kararlı bir tutum içinde olması ve sabırlı olması işin püf noktasıdır. Anne ve babanın bu süreçte iş saatleri içinde çocukları için biraz zaman ayırmaya ihtiyaçları olabilir. Çocuklar okulun ilk günlerinde, yeni bir ortam ve kişilerle tanışması nedeniyle kaygı, korku ve heyecan duyabilir. Uyum sürecinde en önemli şey anne ve babanın tutumudur. Anne ve baba güven duyarsa, çocukta güven duyar. Anne ve baba hazırsa çocukta hazır hisseder.

Çocuklarımızla okula hazırlanırken, girilen süreç çocuklara anlatılmalı. Uyku ve beslenme düzenleri okula göre ayarlanmalı. ( Bu dönemde yaşanan ayrılık, kayıp ve duygusal süreçler süreci uzatabilir.) Okul, öğretmenleri ve arkadaşları hakkında sohbet etmeli, okulu sevdirmeli, okul hakkında doğru bilgilendirme yapılmalı (ve bu aşamada merak ve heyecan uyandırarak yapılmalıdır.) Okulun sadece oyun ve eğlence yeri olmadığı ve bazı kuralların olduğu ifade edilmelidir.

 

Çocuğun aileden sonra ilk sosyalleşme sürecinin başladığı yer okuldur. Çocuğunuzu okula getirirken, ”seni okula bırakıyorum” değil ”seni okula götürüyorum daha sonra gelip alacağım” şeklinde konuşulmalıdır.

Anne ve baba gergin ve endişeli ise çocuk bunu hisseder, rahat olmaya çalışmalı ve öğretmenimiz ile iletişim içerisinde olmalıyız. (Çocuklarımızın özel durumları varsa öğretmeni ile paylaşmalı ve destek gerektiren durumlarda bilgi alışverişinde olmalıyız.)

Okula uyum sürecinde yaşanabilecek sorunların doğal ve geçici olduğu unutulmamalı. Bu dönemde çocuğa karşı anlayışlı, sabırlı, destekleyici ve işbirliğine açık olmaya devam etmeliyiz..

Herşey onlar için..

Sevgiyle Kalın

Dilek Çocuk Akademi

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir